Бруцеллез-жануарлар мен адамдардың созылмалы ауруы. Бруцеллезбен ауыратын адамдар үшін инфекцияның негізгі көзі қой, ешкі, ірі қара, түйе, шошқа, марал және басқа да жануарлар түрлері болып табылады. Берілудің жетекші факторларына бруцелла жұқтырған жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізат, күтім заттары, жем-шөп, төсек-орын, су, топырақ, адамдардың киімдері жатады. Шаруашылықтағы ауру басқа шаруашылықтардан жануарларды табынға енгізгеннен кейін, малды карантиндеудің негізгі ережелерін сақтамаған кезде, сау және ауру жануарларды бірлесіп жаю кезінде, жұқтырған су көздерін, мал айдау жолдарын мал суару үшін пайдаланған кезде пайда болуы мүмкін. Бруцеллездің жаңа эпизоотиялық ошақтарында бірнеше ай ішінде 60% - ға дейін және одан да көп сезімтал мал жұқтырылуы мүмкін. Аурудың таралуын болдырмау мақсатында жылына екі рет бруцеллезге диагностикалық зерттеулер жүргізіледі. Ауыл шаруашылығы жануарларын күтіп-бағумен және өсірумен айналысатын адамдар бруцеллезге оң жауап беретін жануарларды анықтаған кезде мыналарды білуі қажет: - бруцеллез бойынша ветеринариялық іс-шараларды жүргізу тәртібіне сәйкес иелері ауру жануарларды басқа жануарлардан оқшаулауға және күнтізбелік 15 күннен аспайтын мерзімде ет комбинаттарына немесе сою пункттеріне санитариялық союға тапсыруға міндетті, жануарды санитариялық союға жібергеннен кейін ауру жануар орналасқан үй-жайда механикалық тазалау (көңді, жемді алып тастау) жүргізу қажет) ветеринариялық қызмет қызметкерлерімен үй-жайды одан әрі дезинфекциялау үшін; - бруцеллезді малды санитариялық союға тапсырған кезде зертхананың ветеринариялық дәрігері тікелей сою объектісінде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізеді, онда ет ұшасын ветеринариялық-санитариялық бағалау айқындалады. Бруцеллезбен ауыратын жануарлардың (қой мен ешкінің ұшасынан басқа) мяса ветеринариялық-санитариялық бағалау қағидаларына сәйкес, ұшалар мен органдарда патологиялық өзгерістер болмаған кезде, ет 12 сағат піскеннен кейін шектеусіз шығарылады. Мұндай қорытындыны алған кезде жануарлардың иелері берілген ветеринариялық-санитариялық сараптама актісінің негізінде Ішкі сауда объектілерінде (дүкендерде, базарларда) нарықтық баға бойынша бруцеллезге оң жауап беретін жануарлардан алынған ет ұшасын одан әрі өткізуді жүзеге асыра алады немесе сою объектісінде ет ұшаларын да нарықтық баға бойынша өз қалауы бойынша қалдыра алады. Сондықтан, ірі қара малдың, шошқаның, түйенің және жылқының бруцеллезі кезінде оларды шектеусіз пайдалану туралы сараптама актісін алған ет иелеріне жануарлардың, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың құнын өтеу төленбейді, яғни жануарлардың бруцеллезі кезінде ұшалар мен органдарда патологиялық-анатомиялық өзгерістер болған кезде ғана құнын өтеу төленеді, олар міндетті түрде малға жіберіледі. залалсыздандыру (зарарсыздандыру) және қайта өңдеу. Өтеу жергілікті бюджет есебінен жануарлардан алынатын өнімнің бір килограмы үшін орташа айлық нарықтық құнының 30% мөлшерінде жүргізіледі, ал қалған орташа айлық нарықтық құнын (70 %) жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты қайта өңдеу жөніндегі ұйым төлейді. Бруцеллезге оң әсер ететін жануарларды алып қоймай, міндетті түрде залалсыздандыру (зарарсыздандыру) және қайта өңдеу кезінде құнын өтеу кезінде қажетті құжаттардың тізбесі. 1.Сараптама актісі (сынақ хаттамасы); 2.Залалсыздандыру (зарарсыздандыру)туралы нұсқама; 3.Жануарларды, өнімдерді өңдеуге тапсыру туралы Акт; 4.Орташа айлық нарықтық құнды белгілеу туралы Акт; 5.Ветеринариялық паспорт; 6.Ауыл шаруашылығы жануарларын бірдейлендіру жөніндегі дерекқордан үзінді. Бруцеллез ауруының алдын алу үшін барлық меншік нысандарының иелері міндетті эпизоотияға қарсы іс-шараларды жүргізу үшін жануарларды ветеринариялық қызмет мамандарына ұсынуы, жануарларды ауданның ветеринариялық станциясында тіркеуі қажет. Құрметті Мамлют ауданының тұрғындары! Бруцеллез-адам мен жануарға ортақ қауіпті ауру. Бруцеллездің қауіпсіздігі мен алдын-алу шараларын сақтаңыз.
Қаралым саны: 113