Трихофитоз (Trichophytia), сақина құрты— микологиялық сипаттағы ауру. Ауру терінің зақымдануымен, түксіз шектеулі жерлердің пайда болуымен, сызаттармен, қышумен сипатталады.
Жануарлардың барлық түрлері, соның ішінде мысықтар мен иттер мен адамдар ауруға бейім. Ауру барлық жерде кездеседі.
Трихофитоздың қоздырғыштары-тұқымдас саңырауқұлақтар трихофитон көптеген нұсқалары бар. Патоген сыртқы ортада және төмен температурада төзімді. Қайнау 2 минут ішінде өлтіреді 7-10 минут ішінде 80 °C дейін қыздыру, 1 сағат ішінде 110 °C құрғақ бу. Классикалық дезинфекциялық құралдар (формальдегид, сілті, карбол қышқылы) 20-30 минуттан кейін өлтіріледі.
Үй жануарларының барлық түрлері, кейбір жануарлар мен кеміргіштер трихофитозбен ауырады. Жануарлар барлық жастағы сезімтал, бірақ жас сезімтал, олардың ауруы қиынырақ. Ауылшаруашылық кәсіпорындарында трихофитоз күзгі-қысқы кезеңде кең таралған, бұл жануарлар ағзасының төзімділігінің төмендеуіне, үй-жайлардың антисанитариялық жағдайына, толып кетуге және жануарларды азықтандыруға ықпал етеді. Көктемде және жазда жануарлардың күн сәулесі, таза ауа, жеткілікті және толық тамақтану, сондай-ақ жануарлардың балқуы нәтижесінде трихофитоз ауруы төмендейді.
Ірі қара мал мен жылқылардың ауру жануарлары оқшауланып, емделеді. Малға LTF-130 вакцинасы қолданылады. Жылқылар үшін SP-1 қолданылады. Зардап шеккен аймақтар "Ям" жақпа, салицил жақпа, салицил спирті, йод тұнбалары негізінде салицил қышқылының ерітіндісімен майланған.
Қолайсыз шаруашылықтарда жануарлардың алдын алу үшін ЛТФ-130, СП-1 жылқылары, "Триховис" қойлары, "Ментовак"аң терісі бар жануарларға вакциналар егіледі. Вакцинация биопрепаратқа арналған нұсқаулықтағы нұсқауларға сәйкес 10 күн аралығымен екі рет жүргізіледі.
Иммунитет қайта енгізгеннен кейін 20-30 күн ішінде пайда болады. Иммунитеттің ұзақтығы ІҚМ - де 7 жылға дейін және жылқыларда 6 жылға дейін созылады. Жүнді жануарларда иммунитет 3 жылға дейін созылады.
Аурудың өршуін болдырмау үшін жануарларды ұстау мен тамақтандырудың ветеринариялық-санитариялық ережелерін сақтау қажет.
Қаралым саны: 198