Бруцеллез-тірек-қимыл аппаратының, жүрек-қантамыр, жүйке және жыныс жүйелерінің басым зақымдалуымен өтетін созылмалы ауруға бейім зоонозды жұқпалы-аллергиялық ауру. Бруцеллездің Себептері: Қоздырғыштар-Brucella тұқымдасының аэробты және микроаэрофильді қозғалмайтын грамтеріс бактериялары. Инфекцияның негізгі көзі мен резервуары - қой, ешкі, ірі қара және шошқа. Сирек жағдайларда инфекцияның көзі жылқылар, түйелер, топоздар және басқа да жануарлар болуы мүмкін, олар қоздырғышты сүтпен, зәрмен, нәжіспен, амниотикалық сұйықтықпен шығарады. Көбінесе адам ұсақ малдың бруцеллезін жұқтырады, оның қоздырғышы аурудың ауыр түрлерін тудырады. Инкубациялық кезең 1-4 аптаға тең, бірақ жасырын инфекция дамыған кезде 2-3 айға дейін созылуы мүмкін. Бруцеллездің алдын алу және оған қарсы күрес ауыл шаруашылығы жануарларының бруцеллезбен сырқаттанушылығын азайтуға және жоюға бағытталған ветеринариялық-санитариялық және медициналық-санитариялық іс-шаралар кешенін жүргізуге негізделген. Қолайсыз аймақтардағы мал басын Ауру жануарларды уақтылы анықтау және жою үшін серологиялық және аллергологиялық сынақтардың көмегімен бруцеллезге жүйелі түрде тексеру қажет. Мал шаруашылығы шикізаты мен өнімдерін залалсыздандыру, сүт пен сүт өнімдерін қайнату және пастерлеу, басқа да іс-шаралар үлкен маңыБруцеллездің алдын алу және оған қарсы күрес ауыл шаруашылығы жануарларының бруцеллезбен сырқаттанушылығын азайтуға және жоюға бағытталған ветеринариялық-санитариялық және медициналық-санитариялық іс-шаралар кешенін жүргізуге негізделген. Қолайсыз атқарады.
Қаралым саны: 14