Халықты адамдар мен жануарларға ортақ аурулардан қорғау ветеринарияның басым міндеттерінің бірі болып табылады және мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету оның маңызды бөлігі болып табылады.
Жануарлардың аурулары, соның ішінде аса қауіпті аурулар әрдайым клиникалық көрініске ие бола бермейді. Эхинококкоз, цистицеркоз, финноз сияқты паразиттік ауруларды, сондай-ақ бірқатар жұқпалы ауруларды, мысалы, туберкулезді анықтау кейде білікті мамандардың ішкі ағзаларды ветеринарлық тексеруімен ғана мүмкін болады. Осы себептерге байланысты жеке және заңды тұлғаларды мал союды жүргізуге міндеттейтін заңнамалық нормалар енгізілді, олардан алынатын өнімдер кейіннен тек мамандандырылған сою объектілерінде: сою пункттерінде, алаңдарда және ет өңдеу кәсіпорындарында сатуға арналған.
Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 27 сәуірдегі № 7-1/370 бұйрығымен "Кейіннен өткізуге арналған ауыл шаруашылығы жануарларын союды ұйымдастыру қағидалары"бекітілді. Қағидаларда ауыл шаруашылығы жануарларын союды жүргізу тәртібі мен шарттары көзделген. Ауыл шаруашылығы жануарлары сою алдында сою алдындағы ветеринариялық тексеруге және союдан кейінгі ұшалар мен органдарға ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуге жатады.
Мал сою алаңдарында жануарларды сою кезінде ветеринариялық дәрігер:
союға түскен ауыл шаруашылығы жануарларына ілеспе ветеринариялық құжаттың (ветеринариялық анықтама немесе ветеринариялық сертификат) болуын және ауыл шаруашылығы жануарларының ілеспе ветеринариялық құжатқа сәйкестігін тексеру. Бұл жануарды анықтау, оның ветеринарлық қауіпсіздігі туралы мәліметтерді тексеру үшін қажет.
ауыл шаруашылығы жануарларына термометрия жүргізе отырып сою алдындағы ветеринариялық тексеру және союдан кейінгі ұшалар мен мүшелерді ветеринариялық тексеру. Союдан кейінгі ветеринариялық тексеру нәтижелері бойынша ұшаға "алдын ала тексеру" деген белгі қойылады және ветеринариялық анықтама беріледі. Әрі қарай иесі ветеринарлық зертханаға жіберіледі (шамамен. ӘЭК зертханалары Петропавл қаласының әрбір базарында бар) және ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу үшін жануардың ұшасы мен ішкі органдарын ұсынады, оның нәтижелері бойынша етті одан әрі пайдалану (сатуға, кәдеге жаратуға, өңдеуге және т.б.) туралы шешім қабылданады.
Мал сою пункттерінде немесе ет өңдеу кәсіпорындарында сою кезінде ветеринариялық-санитариялық сараптама зертханасының ветеринариялық дәрігері немесе өндірістік бақылау бөлімшесі:
союға түскен ауыл шаруашылығы жануарларына ілеспе ветеринариялық құжаттың (ветеринариялық анықтама немесе ветеринариялық сертификат) болуын және ауыл шаруашылығы жануарларының ілеспе ветеринариялық құжатқа сәйкестігін тексеру.
термометрия жүргізе отырып, жануарды сою алдындағы ветеринариялық тексеру және ұшалар мен органдарға союдан кейінгі ветеринариялық-санитариялық сараптама, Сараптама актісін (Сынақ хаттамасын) беру, ветеринариялық қағидаларға сәйкес ұшаны таңбалау.
Мемлекеттік ветеринариялық ұйымдардың ветеринария саласындағы мамандарына немесе жануарлардың, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың ветеринариялық нормативтерге сәйкестігін айқындау жөніндегі өндірістік бақылау бөлімшесінің ветеринариялық дәрігерлеріне Кейіннен өткізуге арналған, мамандандырылған сою объектілерінде сойылмаған ауыл шаруашылығы жануарларының ұшасына, сою өнімдеріне ветеринариялық анықтама беруге жол берілмейді.
Ауыл шаруашылығы жануарларын союды растайтын ветеринариялық құжаттар болған кезде ішкі сауда объектілерінде жануарлардан алынатын өнімдерді (ет және ет өнімдерін) және шикізатты өткізуге жол беріледі.
Ет және ет өнімдерін сататын жануарлардың иелері сапасыз ет сатылымға түскен кезде ветеринариялық куәландырусыз тұтынушылардың шектеусіз санын аса қауіпті аурулармен жұқтыру қаупі бар екенін түсінуі қажет. Ветеринариялық заңнаманы сақтау бұл тәуекелдерді барынша азайтуға мүмкіндік береді.
Қаралым саны: 355