Ауыл шаруашылығы жануарларын сою қағидалары

Күн сайын базарлар мен дүкендердің сөрелеріне кейіннен сату үшін халықтың жеке аулаларында, шаруа және фермер қожалықтарында өсірілген ауыл шаруашылығы жануарларын союдан алынған ет өнімдері түседі. Өткізілетін еттің ветеринариялық қауіпсіздігі оны өндірудің барлық кезеңдерінде қамтамасыз етіледі және жануарды сою алдында тексеру, сойғаннан кейін ветеринариялық тексеру нәтижелерімен және ұша мен мүшелерді ветеринариялық-санитариялық сараптамамен айқындалады.

Ауыл шаруашылығы жануарларының өңделмеген етін өткізу кезінде тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында "кейіннен өткізуге арналған ауыл шаруашылығы жануарларын союды ұйымдастыру, жүргізу қағидалары" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 27 сәуірдегі № 7-1/370 бұйрығымен бекітілген (бұдан әрі-қағидалар).

Қағидалар жануарлардың етін өткізуге жол берілетін тәртіп пен шарттарды айқындайды. Олардың негізгілерін қарастырыңыз. Бірінші және ең маңыздысы-жануарды сәйкестендіру және ол туралы және "ауыл шаруашылығы жануарларын бірдейлендіру"компьютерлік деректер базасында жүргізілген ветеринариялық іс-шаралар туралы мәліметтердің болуы. Барлық қолда бар мал басын ветеринариялық есепке қою үшін мал беру міндеті иелеріне "Ветеринария туралы"Қазақстан Республикасы Заңының 25-бабы 5-тармағының және 7-тармағының талаптарымен жүктеледі. ИӨС базасында иесі және жануар туралы деректер болмаған жағдайда ветеринариялық анықтама берілмейді және мал союға жіберілмейді.

Қағидалардың талаптары, атап айтқанда, 5-тармақта Кейіннен өткізуге арналған ауыл шаруашылығы жануарларын сою ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) нормаларға сәйкес келетін сою пункттерінде немесе ет өңдеу кәсіпорындарында жүзеге асырылатыны айтылады. Кейіннен өткізуге арналған ауыл шаруашылығы жануарларын ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптарға сәйкес келмейтін жерлерде союға жол берілмейді. Бұл малды үй жағдайында сою кезінде алынған еттің сапасына қарамастан, халыққа, базарларда, дүкендерде, қоғамдық тамақтану объектілерінде және тіпті көршілерге сатуға жол берілмейді дегенді білдіреді. Ережелердің осы тармағын бұзғаны үшін ҚР ӘҚБтК-нің 406-бабына сәйкес әкімшілік жауапкершілік қарастырылған. Осылайша, иелері ет сату үшін малды союға қызмет көрсететін кәсіпорынға жеткізуі керек. Біздің ауданда Налобино ауылындағы "Кристина" ФХ сою алаңы, сондай-ақ Бескөл ауылындағы "Загот интер" ЖШС ет өңдеу кәсіпорны бар. Глубокое ауылында мал сою алаңын ашу жоспарлануда. Сонымен қатар, иелері мал союды жүргізу бойынша қызметтерді Петропавл қаласында орналасқан кәсіпорындарға – "Фрегат" ЖШС және "Қазмясопродукт" ЖШС-не жүгіне алады, сондай-ақ малды басқа өңірлерге союға жібере алады. Жануарларды союға тасымалдау міндетті түрде №-1 нысандағы ветеринариялық анықтама болған жағдайда жүзеге асырылады. Ветеринариялық анықтаманы ауылдық округтің ветеринариялық дәрігеріне, сондай-ақ Бескөл а.Құрманғазы көшесі, 38б мекенжайы бойынша орналасқан Қызылжар ветеринариялық станциясына жүгіну арқылы алуға болады.

Жануар союға келіп түскен кезде, сою объектісінде ветеринариялық дәрігер жануарды союдың алдында қарап-тексеруді жүргізеді, ветеринариялық ілеспе құжаттар мен "ӨИС"базасының мәліметтері зерделенеді. Қарсы көрсетілімдер болмаған кезде жануар сойылады, содан кейін ветеринариялық маман аурудың көрінетін белгілерінің бар-жоғын алдын ала тексереді. Тексеру аяқталғаннан кейін етті одан әрі тасымалдау үшін №-2 нысандағы ветеринариялық анықтама беріледі.

Алдын ала тексеру етті шектеусіз сатуға құқық бермейтінін ескеру қажет. Алдын ала тексеруден кейін ветеринариялық зертханада ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу қажет. Егер сою ет өңдеу кәсіпорындарында жүргізілсе, онда ет сол жерде ветеринариялық-санитариялық сараптамадан өтеді. Егер сою сою алаңында жүргізілсе, онда ет пен ішкі мүшелер, "сәтсіздік" деп аталатын және басы зертханаға жеткізілуі керек. Петропавл қаласының және басқа да өңірлердегі әрбір нарықта ветсанэкспертиза зертханалары жұмыс істейді, онда тиісті кәсіпорындарда союды растайтын ілеспе құжаттар болған кезде етке кедергісіз тексеру жүргізуге болады. Сараптамадан кейін етті шектеусіз сатуға болады.

Сонымен бірге тұтынушыларға жүгініп, ет сатып алу кезінде тұтынушылар сатушыдан өнімнің ветеринариялық қауіпсіздігін растайтын ветеринариялық құжаттарды талап етуге құқылы екенін түсіндіргім келеді.

Ауыл шаруашылығы жануарларын сою қағидалары

26.07.2022
Қаралым саны: 583
Премьер ӘділетЭлектронное правительствоОфициальный интернет-ресурс Северо-Казахстанской области