Биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату

Мал шаруашылығы процесінде биологиялық қалдықтар сөзсіз пайда болады, олар аса қауіпті аурулардың пайда болу қаупін тудыруы мүмкін. Биологиялық қалдықтардың айналымы "биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату, жою қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 6 сәуірдегі № 16-07/307 бұйрығымен регламенттеледі және биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату және жою тәртібін айқындайды.

Жануарларды өсіруді, жануарларды дайындауды (союды), сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді жүзеге асыратын жеке немесе заңды тұлғалар олардың қызметі процесінде туындайтын биологиялық қалдықтарды кәдеге жаратуды, жоюды жүзеге асырады. Жануар қайтыс болған, түсік тастаған немесе өлі туылған ұрық табылған сәттен бастап бір тәуліктен аспайтын мерзімде жеке және заңды тұлғалар бұл Туралы ветеринария саласындағы маманға хабарлауға тиіс. Іс жүзінде заңның бұл нормасын жануарлар иелері әрдайым жүзеге асыра бермейді. Көбінесе түсік тастаған жемістер мен жануарлардың мәйіттерін иттер лақтырып тастайды. Сонымен қатар, түсік түсіру бруцеллез, хламидиоз және сальмонеллез сияқты көптеген жұқпалы ауруларға тән клиникалық белгі болып табылады. Аборт жемістері мен мәйіттерін жеу арқылы қаңғыбас иттер инфекция қоздырғышының көзі және тасымалдаушысы болады.

Шартты түрде жұқтырылған биологиялық қалдықтардың таралуын болдырмау үшін ауданның ауылдық округтерінде биологиялық қалдықтарды кәдеге жаратуға болатын мал қорымдары салынды. Жануарлардың иелері, биологиялық қалдықтар пайда болған жағдайда, ветеринариялық маманға жүгінуі немесе жануардың мәйітін мал қорымына өз бетінше орналастыруы керек, бірақ ветеринарға міндетті түрде хабарлауы керек.

Өндіріс объектілерінің биологиялық қалдықтарын (көң (қоқыс), қоқыс материалы, Жем қалдықтары) зарарсыздандыру мынадай тәсілдердің бірімен жүзеге асырылады:

  1. биологиялық (биотермиялық өңдеу, компосттау немесе ұзақ ұстау);
  2. химиялық (химиялық заттармен өңдеу);
  3. физикалық (термиялық өңдеу немесе жағу).

17. Жұқпалы аурулар пайда болған кезде, осы кезеңде алынған көңнің (қоқыстың) бүкіл массасы биологиялық, химиялық немесе физикалық тәсілдермен фракцияларға бөлінгенге дейін зарарсыздандырылады. Көңді (қоқысты) және көң ағындарын дезинфекциялау әдісін таңдау эпизоотиялық жағдайдың қауіптілігін, ауру қоздырғышының түрін ескере отырып анықталады.

Жануарлардың жұқпалы ауруларымен ауруға күдікті жануарлардан алынған қоқыс материалы мен көң (қоқыс), сондай-ақ көрсетілген жануарлардан алынған көңмен (қоқыспен) бірге орналасқан қоқыс материалы, көң (қоқыс) өртеледі.

Ауыл шаруашылығы алқаптары, сондай-ақ қолайсыз пункттер үшін тыңайтқыш құндылығы жоқ қоқыс материалы, көң (қоқыс), қоқыс өртеледі. 

24.11.2023
Қаралым саны: 235
Премьер ӘділетЭлектронное правительствоОфициальный интернет-ресурс Северо-Казахстанской области