Шошқаның африкалық обасы-аса қауіпті, жіті жұқпалы, вирустық ауру.
Берілу жолдары: шошқалар ауру және ауырып жазылған жануарлармен жанасқанда: жемшөп (әсіресе тамақ қалдықтары), су, күтім заттары, ауру жануарлардың бөліністерімен ластанған көлік құралдары арқылы, сондай-ақ өлген шошқалардың мәйіттерімен және ауру шошқалардың сойылған өнімдерімен жанасу арқылы жұқтырылады. Көбінесе үй тағамдарының, түрлі ас үй блоктары мен асханалардың, қасапхана қалдықтарының, сондай-ақ термиялық өңдеуден өтпеген құрама жем мен астық өнімдерінің пісірілмеген тамақ қалдықтарын шошқаларға беру ТЖА-ның пайда болуына әкеледі. Ауруды үй және жабайы жануарлар, құстар, кеміргіштер мен жәндіктер жұқтырады.
Симптомдары. Инфекциядан симптомдардың басталуына дейін 2-7 күн өтеді. Жануарларда дене қызуы 42 оС-қа дейін көтеріледі, ентігу, жөтел пайда болады, тәбет жоғалады, шөлдеу күшейеді, құсу және артқы аяқтардың параличі байқалады, ішкі жамбастың терісінде, іште, мойында, құлақтың түбінде, пиглет пен құйрықта қызыл-күлгін дақтар байқалады. Өлім 1-5 күнде, одан да кешірек болады. Аурудың созылмалы ағымы бар.
«Шошқаның африкалық обасы» диагнозы анықталған кезде қолайсыз пунктке (шаруашылыққа, елді мекенге) карантин қойылады. Эпизоотиялық ошақтағы барлық шошқаларды қансыз әдіспен өлтіреді, ұшаларды өртейді. Шошқалардың өлекселерін, қи, жемшөп қалдықтарын, мүкәммалды, сондай-ақ тозған үй-жайларды, ағаш едендерді және өзгелерін сол жерде өртейді. Карантин шарттары бойынша мал шаруашылығы өнімдерінің барлық түрлерін базарларда сатуға және карантиннің барлық мерзімі ішінде (барлық шошқаларды сойған және ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар кешенін жүргізген сәттен бастап 30 күн) ошақтан тыс жерлерге әкетуге тыйым салынады. Сондай-ақ, келесі 6 айда ауру ошағынан өсімдік шаруашылығы өнімдерін шығаруға тыйым салынады. Шаруашылықтарда шошқа өсіруге карантин алынғаннан кейін бір жылдан кейін ғана рұқсат етіледі.
- Жол бермеңіз бөгде өзінің шаруашылық (ауладағы). Шошқаларды ұрықсыз ұстау режиміне қойыңыз. Басқа жануарлармен байланысын болдырмаңыз;
- шошқаларды мал азығымен және тамақ қалдықтарымен қайнатпай тамақтандыруды болдырмаңыз. Тек өнеркәсіптік жем сатып алыңыз немесе тамақтандырар алдында оларды кем дегенде 80 ° C температурада қайнатыңыз;
- шошқалар мен оларды ұстау бөлмелерін 10 күнде бір рет қан соратын жәндіктерге (кенелер, биттер, бүргелер) қарсы емдеңіз. Үнемі кеміргіштермен күресіңіз;
- мемлекеттік ветеринариялық қызмет мамандарының союдың алдында тексеріп-қарауынсыз және ет пен сойылған өнімдерге ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізбестен, шошқа етін аулалы союды және өткізуді жүзеге асырмаңыз;
- рұқсат етілмеген сауда орындарында ветеринариялық ілеспе құжаттарсыз тірі шошқаларды сатып алмаңыз, шошқалар мен шошқа шаруашылығы өнімдерін басқа өңірлерден мемлекеттік ветеринариялық қызметтің келісімінсіз әкелмеңіз;
- ветеринариялық тексеру, вакцинация және ветеринарлық мамандар жүргізетін басқа да емдеу үшін шошқалардың басын міндетті түрде қамтамасыз етіңіз;
- жануарлардың өлекселерін, оларды күтіп-ұстау және қайта өңдеу қалдықтарын үйінділерге, жол жиектеріне тастамаңыз, оларды өзіңіздің бақшаңызға немесе басқа жер теліміңізге көммеңіз. Өлген немесе мәжбүрлеп өлтірілген шошқалардың етін өңдеуге тырыспаңыз-бұл тыйым салынады және аурудың одан әрі таралуына әкелуі мүмкін.
Шошқаның ауруының және кенеттен өлуінің барлық жағдайлары туралы Қызылжар ауданының ветеринариялық қызметіне (871538) 2-19-13, 2-19-36 телефондары бойынша дереу хабарлаңыз.
Қаралым саны: 515