БРУЦЕЛЛЕЗ. АЛДЫН АЛУ ШАРАЛАРЫ

Бруцеллез — тірек-қимыл аппаратының, жүрек — тамыр, жүйке және жыныс жүйелерінің басым зақымдануымен өткір және созылмалы түрде жүруі мүмкін адамдар мен жануарларға ортақ жұқпалы-аллергиялық ауру.

Адамдар үшін бруцеллездің негізгі көзі — ұсақ, ірі қара және шошқа. Жануарлардағы ауру ашуланшақтықпен, түсік түсірумен, өміршең емес жас жануарлардың туылуымен, өнімділіктің төмендеуімен көрінеді.

Ауру жануарлар төлдейтін және төлдейтін кезеңде, плацентамен, амниотикалық сұйықтықпен, бөлінетін туу каналымен және ұрықпен сыртқы ортаға патогеннің көп мөлшері бөлінген кезде ерекше қауіп төндіреді. Микробтар сыртқы ортаға тек қозы немесе төлдеу кезінде ғана емес, сонымен қатар жыл бойы сүт, зәр, ішек қозғалысы арқылы шығарылады.

Бруцеллездің қоздырғышы жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдерде ұзақ уақыт сақталуы мүмкін: тоңазытқышта 10 күнге дейін сақталатын шикі сүт, сары майда — 4 аптадан астам, үй ірімшігінде-3 апта, ірімшікте — 45 күн; йогуртта, қаймақта — 8 — 15 күн, мяс — 12 күнге дейін; қой жүнінде — 1,5-тен 4 айға дейін. Мұздатылған жұқтырған ет және сүт өнімдерінде бруцеллалар сақтау мерзімі ішінде өміршең болып қалады. Бруцеллалар қоршаған орта объектілерінде сақталуы мүмкін, бірақ олар дезинфекциялаушы заттардың әсеріне және жоғары температураға төзімді емес. Адамның инфекциясы босану, түсік түсіру, ұшаларды сою және өңдеу, жүнді қырқу кезінде, жануарлардың секрецияларымен ластанған заттармен байланыста болған кезде, термиялық өңдеуден өтпеген етті, қайнатылмаған сүтті немесе шикі сүттен жасалған сүт өнімдерін (сүзбе, ірімшік және т.б.) жеген кезде пайда болады.

Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеуді жүргізетін малды күтіп — бағумен және өсірумен айналысатын адамдар бруцеллалар адам ағзасына негізінен терінің кесілуі, сызаттары, абразиялары арқылы, сондай-ақ жеке гигиена ережелерін бұзған кезде, қоздырғыш лас қолмен аузына енгізілгенде, шырышты қабықтар арқылы енетінін есте ұстауы керек.

Бруцеллез ауруының алдын алу үшін: Жеке аулаларда мал ұстайтын адамдарға: Жеке тіркеу нөмірін бере отырып, әрбір жануарды ветеринариялық мекемеде тіркеуді жүргізу;

Сатып алу, сату, союға тапсыру, жайылымға орналастыру және басқа да барлық орын ауыстырулар алдымен ветеринарлық қызметпен келісілуі керек; o аурудың барлық жағдайлары немесе бруцеллезге күдік (түсік түсіру, өміршең емес жас жануарлардың тууы) туралы дереу ветеринарлық қызметке хабарлау.

Сондай-ақ, жеке қорғаныс құралдарын (халат пен комбинезон, резеңке немесе былғары етік, резеңке қолғап немесе кенеп қолғап, қалпақ немесе шарф, жеңдер, желімделген алжапқыштар)пайдалану қажет Халыққа: Қатаң белгіленген орындарда (базарлар, дүкендер және т. б.) азық — түлік сатып алу; жеке тұлғалардан сатып алынған шикі сүтті және басқа да сүт өнімдерін термиялық өңдеусіз жеуге болмайды; Ет тағамдарын дайындау технологиясын сақтау (ет – термиялық өңдеуді кемінде бір сағат жүргізе отырып, кішкене бөліктерге пісіру).

13.05.2024
Қаралым саны: 271
Премьер ӘділетЭлектронное правительствоОфициальный интернет-ресурс Северо-Казахстанской области